Waaraan moet jouw woning tegen 2020 voldoen?

Vanaf 1 januari 2020 worden er door de Vlaamse Overheid enkele verplichtingen opgelegd waaraan jouw woning moet voldoen.


Wanneer deze normen niet nageleefd worden,  riskeer je zogenaamde strafpunten. Vanaf 15 strafpunten loop je de kans dat jouw woning onbewoonbaar wordt verklaard.

DAKISOLATIE

Alle daken van woningen moeten tegen 2020 voorzien zijn van isolatie. De verplichte dakisolatie moet voldoen aan een warmteweerstand van minimaal 0,75mK/W.
Wanneer de zolder onbewoond of onverwarmd is, volstaat het om de zoldervloer te isoleren. De aanwezigheid van dak-of zolderisolatie kan aangetoond worden aan de hand van het energieprestatiestaat (EPC) van jouw woning.

Onvoldoende dakisolatie kan bestraft worden met 15 strafpunten, wat maakt dat jouw woning meteen ongeschikt kan verklaard worden.

DUBBEL GLAS

Alle ramen van de leefruimtes in alle woningen moeten minstens dubbel glas hebben. Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven dus geen dubbel glas te hebben.
Wanneer je kiest voor hoogrendementsbeglazing, kan je gebruik maken van de daarvoor voorziene premies.

1 raam met enkele beglazing kan al resulteren in 3 strafpunten, dus wees gewaarschuwd.

ROOKMELDERS

Alle woningen moeten uitgerust zijn met een gecertificeerde rookmelder. Het is aan te raden een rookmelder te plaatsen in alle ruimten die je moet doorkruisen om vanaf de slaapkamer buiten te geraken.

VERWARMINGSKETEL

De Vlaamse Overheid wil ook de verouderde verwarmingsketels uit de woningen bannen. Dit is echter nog geen verplichting maar de verwarmingsmarkt zal in de toekomst zeker strenger worden met bepaalde normen voor CV-ketels en controles op het onderhoud van de CV-ketel.

Wil je graag meer advies betreffende deze verplichtingen en wat dit voor jouw woning betekent, neem dan vrijblijvend contact op met onze Vastgoedplus-medewerkers. Wij verwijzen u graag door naar onze energiedeskundigen.