Dakisolatienorm halen tegen 1/01/2020

Tegen 1 januari 2020 moeten de daken van alle woningen in het Vlaams Gewest geïsoleerd zijn. Dit geldt zowel voor huurwoningen als eigenaars die in hun eigen huis wonen.

DAKISOLATIENORM

Nieuwbouwwoningen die na 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet voldoen aan de dakisolatienorm gezien ze zijn opgetrokken conform de energieprestatieregelgeving.

Woningen die voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet moeten tegen begin 2020 aan een minimale R-norm of warmteweerstand voor dakisolatie voldoen (minstens 0,75m2K/W).

DAKISOLATIE

Een geïsoleerde zoldervloer bij een onverwarmde en onbewoonde zolder, geldt als geïsoleerd dak. Plafondisolatie geldt ook als de isolatie over het hele plafond doorloopt.

WELKE ISOLATIE

De minimale R-norm voor dakisolatie behalen, is afhankelijk van het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. Een eenvoudig isolatiemateriaal, bijvoorbeeld EPS platen met een laagdikte van 3 à 4 cm of glaswol/rotswol met een dikte van 2 à 3 cm zouden al voldoende zijn.

HOEVEEL ISOLATIE

Wettelijk gezien volstaat het om je aan de minimale R-norm te houden maar hoe meer dakisolatie je plaatst, hoe meer energie je zal besparen en de wettelijke minimumnorm van nu zal over enkele jaren wellicht niet meer dezelfde zijn. Wees dus vooruitziend!

ENERGIEDESKUNDIGE

Ben je van plan om jouw dak te isoleren, doe dan beroep op een energiedeskundige. Zij kunnen je adviseren bij de soorten isolatiematerialen die het best passen in jouw woning en jouw budget.