Heb je voor elke verbouwing een vergunning nodig ?

Kleine vernieuwingswerken in je woning aanbrengen, je tuin (her)aanleggen of extra kamers creëren,…
Kan dat zomaar of dien je hiervoor een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen?

Of je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt, is afhankelijk van de werken die je wenst uit te voeren. Voor een heel aantal zaken hoef je geen aanvraag in te dienen, toch niet wanneer je de voorwaarden naleeft.

VERBOUWEN

Het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer kan je zonder vergunning doen. Ook het opsplitsen van een slaapkamer in twee kleinere kamers of het inrichten van slaapkamers in de zolder kan zonder vergunning.
Let wel, wanneer je een woning wil opdelen in studio’s of appartementen dien je wel een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen.

Zwaardere werken zoals het slopen van niet dragende muren of het (dicht) maken van een binnendeur kan dan weer zonder vergunning zolang dit de stabiliteit niet in gevaar brengt.

Ook het herstellen van de oprit, het vervangen van dakpannen, glas- of pleisterwerk zijn niet vergunningsplichtig.

TERRAS EN OPRIT

Een terras, oprit of zelfs een vijver aanleggen kan zonder vergunning op voorwaarde dat deze in de zijtuin of achtertuin gelegen zijn, kleiner zijn dan 80m2, minder dan 30 meter van de woning zijn verwijderd en 1 meter van de perceelgrens liggen.

Voor parkeerplaatsen in je voortuin, dien je dan weer wel een vergunning aan te vragen.

BOMEN EN STRUIKEN

Bomen aanplanten kan vergunningsvrij wanneer ze 2 meter van de perceelgrens verwijderd zijn. Hagen dienen 0,5 meter verwijderd te zijn van de perceelgrens.
Wil je deze echter dichterbij de perceelgrens aanplanten, dan dien je hiervoor een vergunning bij de gemeente aan te vragen.

AFSLUITINGEN

Afhankelijk van welk type afsluiting je wenst te plaatsen, dient al dan niet een vergunning aangevraagd te worden. Dit verschilt voor open draadafsluiting, gesloten afsluiting en de hoogte van de afsluiting.

BIJGEBOUW

Een poolhouse of carport plaatsen in de tuin kan vergunningsvrij indien deze niet groter is dan 40m2, niet hoger is dan 3,5 meter, maximaal 30 meter van de woning staat, in de zijtuin 3 meter en in de achtertuin 1 meter van de perceelgrens verwijderd is.

Wil je zeker zijn van je stuk vooraleer je aanpassingen doet aan jouw woning, ga dan even langs bij het omgevingsloket van jouw gemeente.