Kan jouw huurwoning zomaar verkocht worden?

Een eigenaar van een woning kan ten allen tijde zijn/haar woning verkopen. Dat geldt dus ook voor een eigenaar van een woning die wordt verhuurd (de verhuurder).

COMMUNICATIE

De verhuurder is niet verplicht om zijn/haar huurder op de hoogte te brengen van de verkoop, tenzij er meerdere huurders in het pand wonen.
Het is hoe dan ook niet aangewezen om hierover niet te communiceren met de huurder.

De huurder zal wellicht potentiƫle kopers dienen te ontvangen om de woning te laten bezichtigen en zal na de verkoop ook zijn/haar huurgelden op een andere rekening dienen over te maken.

HUUROVEREENKOMST

Wanneer de huurovereenkomst geregistreerd is en werd afgesloten voor de verkoop, dient de nieuwe eigenaar de huurovereenkomst na te leven rekening houdend met de wettelijke opzegregeling.

Is de huurovereenkomst niet geregistreerd maar woon je langer dan 6 maanden in de huurwoning, dan gelden dezelfde regels als bij een geregistreerde huurovereenkomst.

Woon je er nog geen 6 maanden, dan kan de nieuwe eigenaar je onmiddellijk uit de huurwoning zetten. Dit gebeurt vooral bij kopers die zelf hun intrek in de huurwoning willen nemen.

In de meeste gevallen zien kopers een huurwoning als een interessante investering en laten ze de huurovereenkomst gewoon verder lopen. Let er dan wel op dat jouw huurwaarborg (inclusief intresten) van de eerdere eigenaar naar de nieuwe eigenaar wordt overgeschreven.

VOORKOOPRECHT

Als huurder heb je geen voorkooprecht. Je kan wel steeds een bod uitbrengen zoals elke andere potentiƫle kandidaat-koper.

Heb je hierover vragen? Aarzel dan niet contact op te nemen met onze Vastgoedplus-medewerkers.