Woning (ver)kopen op lijfrente

Een woning (ver)kopen op lijfrente kan in volle eigendom of in naakte eigendom.
Het bedrag van de lijfrente wordt berekend op basis van leeftijd en de levensverwachting van de verkoper.

In volle eigendom betekent dat je na de verkoop jouw sleutels overhandigt aan de koper en je niets meer met de woning te maken hebt. De koper kan dan onmiddellijk de woning betrekken.
Wanneer je in naakte eigendom verkoopt, geniet je nog van het vruchtgebruik van de woning en kan je er blijven wonen zolang je leeft. Dit kan een interessante optie zijn wanneer je al wat ouder bent of wanneer je geen rechtstreekse erfgenamen hebt.

Het voordeel van verkopen op lijfrente is dat je maandelijks inkomsten genereert uit de verkoop van jouw woning en dat dit ook belastingvrij kan.

Een woning op lijfrente kopen, heeft ook zo zijn voordelen.
Je kan met beperkte financiële middelen investeren in vastgoed. Je hoeft immers het totale aankoopbedrag niet in één keer te betalen. Wanneer de verkoper vroeger overlijdt dan verwacht, betaal je een stuk minder dan de woning waard is.

Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Wanneer de verkoper langer leeft, kan dit een dure aangelegenheid worden. Dit risico kan je vermijden door de lijfrente te beperken in tijd.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer info. Ons Vastgoedplus-team brengt je graag in contact met een gespecialiseerde notaris of een fiscaal deskundige.