WAT MOET JE ZEKER WETEN OVER JOUW WONING ?

Woon je al een tijdje in je huis of ga je verhuizen naar een nieuwe woning? Een aantal zaken zijn toch steeds belangrijk om te weten over je woning.

SLEUTELS

Koop je een woning over, dan is het belangrijk om na te gaan wie er over sleutels van jouw woning beschikt. Ben je zeker dat de vorige eigenaar alle sleutels heeft overhandigd alsook de kopieën? Of is het nodig dat alle sloten worden vervangen?

DETECTOREN

Beschikt de woning over de nodige detectoren: rookmelders, detectoren om CO-vergiftiging te voorkomen,… en misschien is het huis wel beveiligd met een alarmcentrale? 
Zorg ervoor dat alles goed werkt wanneer je in jouw nieuwe woning intrekt.

STOPCONTACTEN

Waar bevinden zich stopcontacten en zijn deze allemaal in orde en goedgekeurd? Je kan steeds een expert inschakelen om een elektrische keuring uit te laten voeren.
En weet je ook welke lichtschakelaars welke lampen doen branden? Na een tijdje weet je dit wellicht zonder nadenken.

LEIDINGEN

Wanneer je in jouw nieuwe woning trekt, wil je deze ook aankleden naar jouw smaak en her en der iets ophangen. Zorg dat je weet waar de leidingen lopen zodat je geen lekken of kortsluiting veroorzaakt.

METERS

Stel dat je met een lek zit of er zich een kortsluiting voordoet, dan is het belangrijk te weten waar je de zekeringskast kan vinden en waar je de hoofdleiding van gas en water kan afsluiten.
Jaarlijks dienen ook de meterstanden doorgegeven te worden, weet dus waar je deze kan vinden.